Çay Kazanı Temizliği

Çay Kazanı Temzliği

 

 

Çay bahçelerinden kahvelere, ofislerden küçük işletmelere kadar çeşitli kullanım alanları olan ve tam otomatik a enerjili çay kazanı olarak adlandırılan doğalgazlı ve/veya elektrikli çay makinelerinde dayanıklılık ve uzun ömürlülük en önemli kriterdir.

 

Yapılan araştırmalar sonucu periyodik olarak temizliği yapılan çay kazanlarının ömrü birkaç kat uzamaktadır. Düzenli olarak temizliği yapılan çay makinelerinde demlenen çayın lezzeti de aynı oranda artmaktadır. Her ne kadar aldığınız ürünün markası ve çay kazanı fiyatları önemli birer ölçüt olsa da hangi ürünü alırsanız alın bu temizlik işleminin aksatılmadan yapılması çok önemlidir.

 

Çay kazanı temizliği denince akla gelen iç kazanın temizliğidir. Bakır veya paslanmaz malzemeden üretilen iç haznenin temizliği kullanım yoğunluğuna göre beş ila on iki ayda bir yapılmalıdır. Temizleme sıklığı hakkında en doğru bilgiyi çay kazanını satın aldığınız firmadan öğrenebilirsiniz.Porçöz/Kireçmatik: Çay Kazanı temizliği Nasıl Yapılır?

 

Çay Kazanı Temizliği Nasıl Yapılır?

  • Sokak aralarındaki marketlerde dahi kolaylıkla bulabileceğiniz porçöz (ya da kireçmatik) adı verilen kireç temizleyici (asitli su) işinizi görecektir.
  • Çay kazanı iç haznesinin üçte biri (yaklaşık olarak) su ile doldurulur.
  • Kaynayana kadar su ısıtılır.
  • Kaynayan suyun içerisine iki adet porçöz dökülür. (Porçöz asit bileşenli olduğundan dökerken üzerinize sıçramamasına dikkat ediniz.)
  • Taşırmadan suyu çalkalanır. 10 dakika bekledikten sonra kazan ters çevrilerek içindeki su boşaltılır. (Dikkat: Bekleme süresinin 10 dakikayı geçmemesine özen göstermelisiniz. Aksi halde sudaki asit çözeltisi iç hazneye zarar verebilir, hatta delinmelere bile yol açabilir.)
  • Kazana yeniden su doldurup çalkalayarak iyice durulanır. Ardından temiz suyla bir kere kaynatarak dezenfekte edilir.
  • Temizleme işlemi bitmiştir. Artık çay kazanınızı güvenle kullanıp lezzetli çaylarınızı demleyebilirsiniz.